Circuit Criciova

Sunt ani buni de când mă tot gândesc la a explora Munţii Poiana Ruscă. De fiecare dată când plecam de la Timişoara spre Domaşnea îmi îndreptam privirea spre stânga şi mă bucuram să văd cum pusta rămâne în spate în timp ce face loc dealurilor împădurite. Nefiind munţi foarte înalţi se pretează destul de bine la mersul cu bicicleta.

Serbarea Patriciei vineri seara dar şi un mic chef cu prietenii ne ţin în Timişoara. Vinerea se lungeşte destul de mult aşa că sâmbătă ne trezim destul de greu. Pregătisem track-ul GPS cu câteva zile în urmă aşa că după ce văd razele de soare şi prognoza decid că nu-i vreme de stat pe loc. Cele câteva ore de lumină rămase ar fi trebuit să fie suficiente pentru a termina tura, chiar dacă mă aşteptam ca în ultima parte să merg pe întuneric.

Despre starea traseului nu ştiam nimic în afara lungimii. Planul era ca în funcţie de starea drumului să continui sau în caz că lucrurile se complică să revin. Speram doar să nu rămân pierdut prin vreo pădure de unde să ies greu. 

Aşadar plec din Timişoara şi decid să merg prin Recaş. Nebunie ca de obicei până la Lugoj. Sper să dea drumul la autostradă pentru că această bucată e din ce în ce mai aglomerată. După vreo oră şi un pic parchez în staţia de autobuz de la intrarea în Criciova şi pornesc la drum. Imediat după ce plec pe drumul care duce spre Nădrag mă vede un dulău ciobănesc de la o stână aflată la marginea drumului. Pedalez destul de tare încât îl fac să se lase păgubaş. Continui cu o urcare scurtă dar susţinută pentru ca mai apoi să urmeze coborârea spre Crivina. Sunt surpins să văd că drumul este într-o stare foarte bună. Pedalez cu spor pe un drum perfect ce şerpuieşte pe marginea râului prin pădure. Ajung la intersecţia de unde fag stânga câtre Fârdea. Las Nădrag şi vârful Padeş pentru una din turele viitoare. Am parte din nou de urcare cu o pantă perfectă pentru pedalat pentru ca mai apoi să las bicicleta să curgă cum vrea ea la vale spre lacul Surduc. Ajung pe malul lacului Surduc şi îmi dau seama că am făcut deja vreo 30 de kilometri din cei vreo 55 cât avea tura. De aici urmau două traversări peste zone împădurite. Mai avem vreo 2 ore de lumină aşa că nu stau prea multe pe gânduri şi iau panta în primire. E nevoie de un mic push-bike din cauza noroiului. Fără noroi panta ar fi fost ciclabilă în totalitate.

Urmează coborârea către localitatea Boteşti unde pentru o bucată scurtă intru pe drumul judeţean 681C. Dar nu înainte de a fi fugărit şi aici de un câine de care reuşesc să scap pedalând mai tare. După o scurtă bucată de urcare cotesc spre stânga şi intru din nou în pădure. Această bucată avea să devină şi cea mai interesantă şi palpitantă. La un moment dat drumul pe care mergeam s-a înfundat aşa că e nevoie să car/împing/trag bicicleta prin tufe, bălării, şanţuri şi crengi trântite. Dar ştiam că nu avea cum să fie prea lungă bucata aşa că mergeam cu îndârjire făcându-mi loc prin vegetaţia deasă. După câteva sute de metri ies din zona cu pricina şi dau de un alt drum forestier care era în stare mai bună. La un moment dat prin pădure în faţa mea aud foşnete iar la o privire mai atentă observ un mistreţ care s-a speriat de mine şi a fugit. E prima dată când vâd un mistreţ în sălbăticie. Dacă am văzut marmote, vulpii, pisici sălbatice dar şi bursuci ar mai urma lupi şi urşi. Urme de lupi şi de urs am tot vâzut.

Ajung la marginea satului Cirşeu pe întuneric şi reuşesc să intru într-o mică vale prin care trec oile în drumul lor de la şi înspre păşune. Au reuşit să tranforme totul într-o mare de noroi aşa că aici reuşesc să mă umplu de noroi. Era destul de greu să târăsc bicicleta şi în acelaşi timp să îmi mut picioarele prin acel clei. Dar bucata e destul de scurtă aşa că din Cireşu cotesc spre stânga câtre Criciova. Era deja întuneric deabinelea. Echipat corespunzător cu far, stop şi vestă reflectorizantă termin această bucată într-un ritm alert. 

Ajung la maşină şi pornesc spre Timişoara înapoi. De data asta prin Buziaş pentru că pe aici drumul e mult mai liber chiar dacă e mai îngust. A fost o tură pe cinste în nişte locuri pe unde cu siguranţă voi mai reveni pentru că în tot acest areal sunt multe lucruri de descoperit. Am fost surprins să văd starea bună a drumul judeţean 681C. Din păcate şi aici am văzut exploatări forestiere. Se pare că nu prea există nici o zonă muntoasă de unde să nu se taie pădurea.

Total distance: 56.49 km
Max elevation: 406 m
Min elevation: 139 m
Total time: 04:27:12
Download

Comments

comments

Pageviews 606

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 20

From Any SERP 8

Unique IPs 123

Last 30 minutes 0

Today 0

Yesterday 11