Vâru Mizăilor

În a doua parte a lunii mai am avut parte de aceeași vreme instabilă. Oarecum frustrant având în vedere că au fost 3 zile libere. Am fentat vremea rea sâmbătă cu o tură rapidă de la Poiana Mărului până în Șaua Jigorea. Fetele au rămas la un eveniment cu tradiție ce are loc primăvara în fiecare an aici. E vorba de ziua Munților Țarcu. Am văzut foarte mulți copii acolo veniți de la diferite școli din zona gugulanilor. Felicitări organizatorilor care se încăpățânează să arate copiilor că se poate și altfel. Ajung fix înainte de o furtună torențială înapoi în Poiana Mărului.

Vremea rea era progonzată și pentru duminică așa că am decis să pornim de dimineață pe un traseu cunoscut. Oricum era zi de sărbătoare și am vrut să ajungem până la vremea prânzului înapoi acasă. Am cochetat cu idea de a face o tură prin zona Mehadica dar am decis până la urmă să traversăm din Lăpușnicel către Putna trecând prin Șumița.

Din Lăpușnicel ajungem repede în Șumița pentru că e asfalt. De acolo am urmat o culme extrem de pitorească cu deschidere largă către toți munții Banatului și Valea Almăjului. Ploile din ultima vreme au făcut să explodeze vegetația. Mirosul de floare de măceș era extrem de puternic. 

Trecând pe lângă Șumița observ la mică distanță în față o clădire care nu era acolo la tura anterioară. Apropiindu-ne îmi dau seama că e construcție nouă. Sunt surprins să văd că e făcut cu foarte mult but gust. Clădirea e pe 2 nivele, are geamuri și uși din lemn. Mi-a atras atenția cleanța de la ușă care semăna cu cele pe care le-am văzut în trecut pe la colibi sau pe la case vechi. În jurul casei era pavat cu piatră iar fântâna era pavată cu aceeași piatră. O surpriză plăcută să văd o astfel de construcție prin aceste poieni tot mai necosite și mai puțin umblate.

Știam că pe undeva prin această zonă există un loc la care îi spune vâru Mizăilor. Bunicii mei din Almăj veneau aici la adunat de fân pe care mai apoi îl duceau acasă cu carul tras de vaci. Locul era o moștenire din partea bunicii de la Prigor. Am povestit cu altă ocazie despre acele vremuri. Taică-miu a fost cu mine de această dată și mi-a confirmat locul. Mă încăpățânez și stau pe bicicleta pe bucata abruptă care duce până pe platoul de pe acel vârf. Locul nu mai e umblat sau cosit așa că reușesc să fac o pană. E a doua pană pe acest weekend pentru că n-am scăpat de pană nici la Poiana Mărului cu o zi în urmă.

Coborârea până la drumul ce coboară de la Putna e extrem de faină și pitorească. De acolo revenim pe asfalt dar facem o scurtă deviere pe drumul forestier ce coboară dinspre Semenic spre dealul Țerovei. Nu insistăm prea mult pentru că drumul era destul de spart iar norii de ploaie se adunau oricum din toate părțile. Ajungem la mașină doarte pentru a vedea că norii de ploaie s-au adunat deasupra fiecărui masiv muntos vizibil din punctul de start al turei(Munții Cernei, Munții Almăj și Munții Semenic).

Total distance: 40.74 km
Max elevation: 626 m
Min elevation: 304 m
Total Time: 03:46:41
Download

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 931

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 31

From Search Results 205

Unique IPs 205

Last 30 minutes 0

Today 0

Yesterday 1