Vârciprau

Din seria turelor scurte dar frumoase am ales pentru duminică o tură pe una din văile secundare ce pleacă din Valea Minișului. Tura ne-a dus până la aproape 700 de metri.

Almăjenii numesc acest deal Vârciprau și deși are un profil destul de jos oferă o perspectivă foarte interesantă asupra unei părți din Munții Aninei dar și din Munții Semenic.  

Trecem așadar pe lângă lacul de acumulare Tăria Mare și după ce îl ocolim începem urcarea pe un drum care, fiind la umbră, e mai tot timpul plin de noroi. În același stare l-am găsit și anul trecut atunci când am dormit o noapte la stâna de la Băbineți.

Din fericire această bucată e destul de scurtă așa că ieșim destul de repede într-o zonă cu înclinare dar ciclabilă. De fapt tot acest traseu e ciclabil pe întreaga lui lungime. E cred un bun exercițiu pentru cineva care vrea să se inițeze într-ale mountain-bike-ului fiind scurt dar în același timp suficient de înclinat încât să îți facă o idee despre ce înseamnă să pedalezi la deal.

Câștigând în înălțime intrăm într-o zonă deschisă dar cu perspectivă către pădurile din jur. Un ultim hop și ajungem sus de unde, așa cum spuneam, perspectiva este minunată. Toamna este în toi așa că frunze picate găsim în toate porțiunile de drum care trec prin zone împădurite.

De sus cotim la stânga spre râul Tăria deși drumul se continuă și poate duce până la Pătaș. E cred o idee bună pentru una din turele viitoare când vom mai ajunge pe Valea Almăjului. Panta are înclinare destul de mare așa că acest lucru ne solicită tehnica și atenția.

Urcând dealul Vârcipraului mă gândeam ca aceste locuri se pretează și la ski de tură având înclinarea necesară unei astfel de activități nefiind zone foarte foarte accidentate și nici cu risc de avalanșă. Există în același timp și destule colibe și stâne care ar putea fi folosite ca refugiu în cazul în care se dorește înnoptarea.

Deși am intrat serios în noiembrie iată că am avut noroc de vreme bună pentru încă o tură fie ea și scurtă.

Total distance: 18.47 km
Max elevation: 662 m
Min elevation: 300 m
Total Time: 02:15:52
Download

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 931

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 31

From Search Results 205

Unique IPs 205

Last 30 minutes 0

Today 0

Yesterday 1