Ski la Rogla

Vremea a făcut să nu ştim decât cu câteva zile înainte de a pleca dacă mergem cu siguranţă sau nu. Oarecum normal avand în vedere că era deja sfârşit de martie. Destinaţia de data asta a fost Slovenia. Staţiunea de ski se numeşte Rogla iar cazarea o aveam la Terme Zrece. Cel care a organizat plecarea a fost Sergiu. El a mai fost în 2009 acolo şi ştia cam ce era pe acolo. Am fost cu maşina lui Cristi(un coleg din Visma al lui Sergiu). Bârlă a participat şi el. Bârlă şi Cristi s-au dat cu placa iar eu cu Sergiu pe skiuri. 
 

Drumul până acolo e excelent în sensul că te urci pe autostrada la Szeged şi te dai jos de pe ea cu vreo 10 kilometri înainte. Durata drumului e undeva la 7-8 ore. De la Terme Zrece până la Rogla sunt 15 kilometri de drum pe care se poate urca fără probleme. Există şi ski-bus dar fiind un pic mai leneşi am urcat/coborât cu maşina în fiecare zi. Nu am insistat să ne lămurim foarte clar cum circulă ski-bus-ul. Pârtiile erau deschise de la ora 8:30 şi se închideau la ora 4:00.

Cazarea am avut-o, după cum ziceam, în Terme Zrece într-o vilă cu 4 apartamente foarte frumos poziţionată lângă un parc cu o mică pădurice şi în apropiere de un mic lac de acumulare. Apartamentul în care am stat era în regim 4+2 cu 2 dormitoare + 2 băi şi un living/bucatarie + 2 balcoane. Locul de parcare era în faţa vilei. Oferta includea mic dejun+cină în regim bufet suedez, ski-pass şi acces la piscină. De asemenea se aplica o reducere de 50% pentru accesul la saună. Erau destul de mulţi oameni de vârsta a treia cazaţi în hotel aşa că liniştea era garantată. Probabil nu e un loc prea indicat pentru cei cu chef de agitaţie. Personal nici nu căutam aşa ceva.

Staţiunea de ski, Rogla se situează la aproximativ 1500 de metri altitudine. E o staţiune micuţă dar bine pusă la punct. Comparaţia cu ce există la noi nu îşi are rostul. Vorbim de ski pass unic pe toate pârtiile, un arsenal de cateva utiliaje de bătut zăpada care chiar işi făceau treaba. Cred că e un loc nimerit pentru skiorii începători-medii dar cu siguranţă că nici cei mai avansanţi nu se plictisesc. Există o pârtie deservită de un telescaun(nr. 8) catalogată ca roşie pe prima bucată şi neagră pe ultima bucată cu o lungime de 1300 metri. Pârtia 9 era de asemenea neagră dar era inchisă(de fapt singura pe care nu se putea skia). Există înca un telescaun care pleaca din centrul statiuni şi care face legatura cu celelate pârtii(nr. 10). Pârtia 10 era legată cu încă 4 pârtii deservite de teleski-uri. Dintre cele 4, cea cu numărul 6 mi-a plăcut cel mai mult pentru că deşi era scurtă era intr-o stare foarte bună. Pârtia 3 avea în partea ei stângă un snow park pe care m-am dat de cateva ori până în momentul în care am intrat mai cu avânt într-o trambulina şi am aterizat în cap. Atunci mi-am zis că băieţii ăia simpatici care săreau pe acolo trebuie că se antrenau ei de ceva vreme şi că ar fi bine să nu mă iau după ei. Lăsând gluma la o parte e o chestie destul de simpatică care probabil o să o mai încerc şi pe viitor dacă o să mai am ocazia. Era şi ceva concurs de ski pe acolo pentru că am observat echipele Rusei, Sloveniei, Croaţiei, Turciei. Starea pârtiilor era bună având în vedere faptul că zăpada practic nu exista(porţiunile cu gheaţă erau bine semnalizate). Centrul de închirieri era foarte aproape de intrarea pe pârtie. Mă aşteptam la ~15 euro pentru o pereche de ski-uri. A fost 20 euro dar având în vedere faptul că aveau service-ul făcut şi erau îngrijite e totuşi un preţ în regulă. Spre exemplu pe Semenic am inchiriat cu 30 RON dar practic nu mai aveau canturi.

Alături de Kopaonik şi Jasna e unul din locurile cele mai apropiate de Timişoara unde poţi skia în condiţii bune. Pe final de sezon e chiar indicat probabil să vii la Rogla pentru 2-3 zile de ski având în vedere condiţiile de acolo şi posibilele oferte. Ar merita probabil să stai chiar sus în Rogla ca să eviţi cei 15 kiometri dus-întors pe care îi faci în fiecare zi. Aşa că, la revedere Rogla, ne vedem probabil la anul.
 
 

Comments

comments

Leave a Reply

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37