Ski la Kopaonik

Într-o primă fază Tibi a propus week-end la Straja. Până la urmă, având în vedere că nici Kopaonik nu e chiar așa departe, planul s-a schimbat. Trebuia să fim mai mulți. Într-un final am rămas doar 4. Am plecat joi dimineața pe la 6:20. Ne-am învârtit un pic la ceva cumpărături, schimb valutar. La ora 14:00 eram deja cazați și la la baza pârtiei. Drumul până acolo a fost în stare bună. O bucată am mers pe autostradă(~110 km) iar restul pe drum național. Bucata de la autostradă până la Moravița e refacută și într-o stare bună. Pe partea de drum de la ieșirea de pe autostradă până la Kopaonik erau unele porțiuni cu denivelări dar se circula totuși fără probleme. Drumul urcă până sus în stațiune pe niște serpentine foarte frumoase cu o priveliște deosebită asupra Serbiei. Regiunea Kopaonik are regim de parc național.
 
Stațiunea de ski are la bază toată infrastructura de cazare, centre de închiriat ski-uri, ski-service-uri, magazine și restaurante. Lumea e primitoare, servirea în cele câteva locuri pe unde am umblat foarte bună. Chestia amuzantă e că berea nu o găseam decât la fiolă(0.33).

Plătile se putea face în dinari, rata era de 1 euro-100 dinari și deci era oarecum simplu să iți dai seama dacă prețul e mare sau nu. Se găseau case de schimb peste tot. Restaurantele acceptau și plata cu cardul și de asemenea ski-pass-ul se putea plăti cu cardul. Prețul ski-pass-ul pentru 2 zile era 36 euro. Prețul pentru o zi 21 de euro iar pe jumătate de zi 14 euro.

Peste tot pe unde am umblat am primit bon fiscal indiferent ce am cumpărat. Am fost mai mult decât surprins de acest lucru. 
Instalațiile de transport pe cablu erau în stare foarte bună. Am vazut în principal telescaune de 4 persoane produse de Doppelmayr. Din punctul central al stațiunii plecau 3 astfel de telescaune care făceau legătura cu celelate pârtii. Dintre cele ce erau deschise cel mai mult mi-au plăcut pârtiile 6(cu 2 variante una roșie și una neagra) și 21(cea mai lungă, roșie-neagră). De dimineață starea pârtiilor era impecabilă dar spre sfârșitul zilei unele porțiuni își pierdeau din calitate. Oricum, având în vedere lipsa zăpezii, efortul pe care îl faceau ca să pastreze pârtiile în stare bună este de lăudat.
 

Locul unde am stat este: http://www.milmari.rs/. Cazarea a fost acceptabilă. Tipul de la recepție era un pic cam ciudat în sensul ca i-a luat ceva timp până ne-a găsit în excel-ul cu rezervări. Am închiriat un apartament de 4 persoane deși la fața locului ne-am dat seama că era mai degrabă un 2+1. Până la urmă s-a rezolvat și au schimbat canapeaua cu una mai lată. Una peste alta a fost în regula. Ce mi-a placut e că aveau pentru fiecare camera un rastel pentru echipamentul de ski și era foarte comod să ții acolo clăpari/skiurile. Televizorul era mai mult pentru zgomot de fond pentru că erau 10 canale din care 5 se vedeau prost și toate în sârbește.

Fiecare loc unde se intersectau mai multe pârtii sau de unde plecau mai multe era bine marcat cu numărul și gradul de dificultate pe panouri informative. De asemenea marginile pârtiilor erau bine delimitate cu stâlpi și chiar plase în unele porțiuni.

Comments

comments

Leave a Reply

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37