Poiana Șară

Mă interesează în permanență să aflu mai multe detalii despre diferitele variante de acces spre munte. Tura frumoasă de acum 2 sezoane m-a adus pentru prima dată în poienile Verindinului. Deși sunt foarte aproape de Domașnea n-am ajuns până în acel moment acolo. Principalul motiv a fost cred legat de lipsa informațiilor despre rețeaua de drumuri forestiere din zonă și evident despre starea lor. 

La acea vreme am remarcat că drumul spre poiana Șară e destul de lat și mă gândeam că ar putea fi chiar asfaltat în interes turistic. S-ar putea ajunge după o tură de ski pe Semenic la Herculane la o baie fierbinte destul de repede. Nu m-aș fi așteptat să văd vreo inițiativă legată de acest drum prea curând așa că am rămas surpins atunci când am aflat că se lucrează la întărirea lui.

Sunt ani la rând în care nu se întâmplă nimic din punct de vedere turistic dar iată că și ani când se vor inaugura 2 telescaune la Muntele Mic. Nu m-aș fi așteptat să aud de așa ceva prea curând. Cam la fel s-a întâmplat și cu acest drum. Scopul lui nu e unul turistic ci mai degraba agricol dar evident că vor fi și  oameni care vor vrea să-l folosească în scop turistic. 

Nu prea vezi turiști de nici un fel pe aici pentru că zona e prea puțin cunoscută. Poți da de vreun biciclist rătăcit, vreun culegător de ciuperci sau vreun localnic dar cam atât. E mare păcat pentru că zona e extrem de pitorească. Diferențele de nivel sunt mici iar deschiderea spre Munții Țarcu și Munții Cernei e fenomenală.

Duminică de dimneața am luat fetele și am plecat să vedem în ce stare e acest drum. Am ajuns destul de repede în Verendin trecând prin Cuptoare și Mehadia. Drumul e în general bun dar există bucăți destul de proaste unde e nevoie să încetinești. Drumul din sat e în stare extrem de proastă și cu destul de multe alte utilaje și mașini parcate pe margine așa că e destul de greu de trecut. Poziția satului e oarecum ciudată pe coama unui deal. Spun acest lucru pentru că restul satelor situate la înălțime de prin Banatul Montan(Bogâltin, Șumița etc) par să fie mai așezate. Pare un fel de sat “încăpățânat” din Banat.

După ce trecem de sat observăm deja că starea drumului era schimbată. Drumul bolovănos de care știam a făcut loc unui drum întărit pe o lățime destul de mare. Urcăm fără probleme cele câteva curbe ce urmează imediat ieșirii din sat. Dăm și de utiliajele folosite la reparația drumului încă prezente ceea ce înseamnă că lucrarea e in plină desfășurare. Pe anumite bucăți am mers cu 50 km/h. Ajungem sus în poiană fără nici un fel de problemă. Acolo facem o plimbare scurtă și revenim împinși de ploaie înapoi. Îmi venea greu să cred că am ajuns în mai puțin de o oră de la Domașnea cu mașina pănă la marginea pădurii seculare din Verendin. Mi-am propus să vin să campez pentru o noapte în sezonul următor cu fetele pentru că locrul e extrem de frumos. Există discuții despre prelungirea drumului până jos la Trei Ape. Lipsesc foarte puțini kilometri așa că mă aștept să avem o altă variantă de acces spre Semenic pe lângă deja celebrul TransSemenic.

În acest moment cred că variantele de acces spre Semenic s-au mai clarificat așa că aș putea spune că am o imagine destul de bună despre marea lor majoritate pornind de la Poneasca, trecând pe la Botul Calului/Pârvova, și terminând cu Lindenfeld și Nemanu. Evident cea mai mare parte a lor trebuie parcurse pe 2 roți dar apropierea unor drumuri de zona împădurită o fac accesibilă chiar și pe jos. Toamna această zonă va fi cu siguranță una din opțiunile clare pentru anii următori. E mult prea aproape și mult prea frumos.

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37