Pe bicicleta in jurul Lipovei

Sâmbătă pe la vreo 7 Sergiu cu Luci vin cu ideea unei ture cu bicicleta pe lângă Lipova. Traseul îl studiase Sergiu aşa că nu ne-a rămas decât să ne urnim din loc. Mă pun să îmi schimb cauciucul pe spate care era deja opincă. Nu cred că ar fi rezistat la traseul ce urma. Plecam duminică pe la ora 9:30 din Timişoara. Ajugem la Maşloc după vreo 45 de minute. Lăsăm maşina în faţa bisericii şi pornim prin salba de sate aruncate parcă unul după altul: Remetea Mica, Charlottenburg, Bogda, Comeat. 
 
Charlotternburg e singurul sat circular din Banat. Mi se pare interesantă o astfel de organizare. Mosulica(Jacque Fresco) de la Venus Project işi imaginează oraşul viitorului având o astfel de formă. Probabil nu o să-l faca chiar aici dar mi se pare destul de interesant având în vedere că mai toate satele din Banat au străzile dispuse ortogonal. În Comeat undeva la marginea satului Sergiu verifică GPS-ul şi zice că track-ul duce fix pe acel drum peste deal, prin pădure până în următorul sat, Cuvesdia.
 
Trecem pe 1 cu 1 şi o îimpingem puternic până în vârful dealului. Intrăm în pădure unde ne întâmpină miliarde de musculiţe care vor să ne mănâce de vii. Fiind foarte cald şi transpiraţie din abundenţă probabil ne simţeau foarte delicioşi. Trebuia pur şi simplu să pedalezi şi să dai din mâini în acelaşi timp. Ne-am grăbit să ieşim repede din pădure. Coborârea până în sat ne-a încălzit zdravăn frânele. 
 
Cum rezerva de apa era pe terminate am intrebat niste sateni de unde am putea lua niste apa. Chestia amuzanta e ca ne-au trimis pana la o fantana care nu parea deloc a avea apa potabila. E ciudat ca nu stiau asta. La intoarcere ne-au mai si intrebat daca am gasit. La cateva zeci de metri mai in fata am vazut ceva de parea un local. Am intrat hotarati mai sa dam cu basca de masa si sa cerem o bere. Ne-am lamurit imediat ca era un domeniu privat destul de mare si de ingrijit. Fiind extrem de cald ne-am rugat pentru niste apa. Sa indurat nenea de acolo de noi si ne-a pus la fiecare in sticla cat sa avem pana in urmatorul sat.
 
Imediat dupa iesirea din sat urmeaza o urcare destul de zdravana de vreun kilomemtru prin padure. Bagam puternic, ajungem in varf iar apoi continuam pe drumul forestier. La un moment dat o iau mai in fata si mi se pare mie ca baietii nu mai vin. Sergiu facuse pana pe spate. Ne oprim sa schimbe camera si mergem mai departe pana in Sistarovat(locul de nastere a lui Sever Bocu). Aici ne oprim sa ne hidratam. Cei 10 kilometri de la ultimul sat, caldura si lipsa de apa isi faceau efectul. Zabovim un pic si mergem mai departe spre Lipova Bai cu gandul sa mancam ceva. Ne oprim sa bem niste apa minerala de la izvorul din Lipova Bai si cautam ceva loc de servit masa pe acolo. Exista un strand deschis dar cum voiam  sa servim masa nu sa facem baie am zis ca mai bine mai bem o gura de apa si ne trece. 
 
Dupa Sistorovat Sergiu face o a doua pana. Incercam sa punem camera mea de rezerva , fara sa mai folosim kit-ul de lipit, dar ne dam seama ca roata lui avea un diametru mai mare. Dupa lipitul camerei si datul la pompa de rigoare ne continuam drumul.
 
Trecem prin Lipova, Neudorf, Zabrani, Alios si ajungem inapoi la Masloc. Drumul cu exceptia unei portiuni din Comeat unde se pregatea pentru asfaltare era abordabil. Undeva pe acest drum intr-o coborare raman si eu fara frana pe spate. O rezolv intr-unul din sate cu o sarma(sarise un nit). Avand in vedere starea bicicletei mele(care desi reparata complet in primavara dar totusi cu o varsta venerabila) nu ma asteptam sa reziste asa de bine.
 
In total au fost cam 66 de kilometri. A fost si destul de cald dar una peste o duminica agreabila. Ce mi-a ramas in minte trecand prin cele vreo 10 sate sunt oamenii imbatraniti mai ales din cele mici si mai izolate. E trist sa vezi ca incet aceste sate vor disparea pentru ca nu vad cum ar putea rezista. Cei tineri cu siguranta ca merg sa isi faca traiul prin alte parti si probabil mai revin din cand in cand cand mai au la cine. Generatiile de imediat dupa insa probabil nu.

Am mai vazut si destul de mult teren cultivat cu floarea soarelui semn ca totusi ceva agricultura tot se mai face prin zona.
 
Sorry:
- Please recheck your ID(s).
- If you are showing a private album, check that the "Retrieve Photos From" option is set to "User's Private Album" and that the Authorization Key is correct.

Comments

comments

Leave a Reply

Traffic at a Glance

Pageviews 931

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 31

From Search Results 205

Unique IPs 205

Last 30 minutes 0

Today 0

Yesterday 1