Omul din castelul inalt

Hmm, e asa de frig afara. Mai devreme am fost si am adus un brat de lemne. Am pus unul pe foc, imi iau carte frumusel si incep sa citesc, sa recitesc, sa analizez. Hmm dar stai, cartea am terminat-o deja.Am uitat ca asta sa intamplat aseara. Acum deja am ajuns in alte parte si la alta carte.
 
“Omul din castelul inalt” e greu de citit si greu de inteles. Diferite aspecte ale naratiunii se intretaie. E nevoie sa revii la pasaje ca sa intelegi ca de fapt nu intelegi nimic. Iti rasuceste pur si simplu mintea cu stilul sau vag, confuz si neclar in aparenta. Totul se intampla intr-o realitate in care puterile axei nu pierd razboiul intr-o america a anilor 60 dominata de nazisti si japonezi.
Si ca sa nu fie totul prea simplu o carte fascineaza multe personaje dealungul nuvelei. E vorba despre o nuvela in care nazistii pierd razboiul de fapt.
 
E greu sa identifici legaturile dintre personaje pentru ca ele nu sunt evidente intr-o prima faza. Pare o fresca, un mozaic al unui astfel de realitati alternative. Unele dintre personaje folosesc I Ching pentru a lua decizii in anumite momente. E fascinanta aceasta idee. Luam decizii in fiecare moment, decizii care fac sa se materializeze un anumite plan de actiune sau altul. Am fi putut fi in cu totul alte conditii. Spre exemplu daca nu citeam aceasta carte nu ajungem sa scriu acum iar tu cel care citesti aveai cu totul alta preocupare. Ceea ce am spus mai inainte este un simplu exemplu si aparent marunt. In aceasta carte totul merge pe aceasta idee si anume ce s-ar fi intamplat daca… E un exercitiu greoi ce necesita ceea ce eu as nume minte rasucita. Dincolo de asta lumea, situatiile si obiectele intra intr-un joc al imaginatiei in care cateodata e greu sa dinstingi adevarul de fals sau realitatea de fictiune.
 
Pasionatii de SF cu siguranta ca au citit-o. Pentru cei interesati de acest gen o recomand cu mare caldura. Este una din capodoperele genului.
 
Ma pregateam sa citesc “Un veac de singuratate”. Mi-e teama ca dupa ce am citit aceasta carte a lui Dick o voi ocoli o vreme…

Comments

comments

Leave a Reply

Traffic at a Glance

Pageviews 545

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 18

From Search Results 186

Unique IPs 184

Last 30 minutes 0

Today 49

Yesterday 17