Măsuratul oilor pe Valea Almăjului

Cine are rădăcini în Banatul Montan ştie că la fiecare început de mai, atât la gugulani cât şi pe Valea Almăjului, se păstrează un obicei frumos şi anume măsuratul oilor. Grupuri de stăpâni se adună la stână, îşi mulg oile iar mai apoi măsoară cantitatea de lapte obţinută. În funcţie de cât obţine fiecare vor merge pe rând la stână pentru a închega şi a face brânza care i se cuvine.
 
Am participat ani la rând la Domaşnea şi era un adevărat ritual să urcăm la stână copii fiind. De data asta am mers pe Valea Almăjului la Prilipeţ. Din păcate aceste obiceiuri au tot mai puţini adepţi. Din cele spuse de socrul meu în ultimii ani numărul celor care cresc oi a scăzut considerabil. Cei tineri nu se mai simt atraşi de acest mod de viaţă şi probabil explicabil pe undeva atâta timp cât există alte variante. Pe vremuri nu prea aveau de ales. Fiecare localitate număra oi de ordinul miilor pe când acum numărul acestora a scăzut chiar şi de zece ori. În schimb Kaufland-ul la Caransebeş e plin. Şi nu cumpără doar cei din Caransebeş dar şi cei din satele de pe lângă Caransebeş.
 
Eu m-am bucurat să simt din nou mirosul de stână, mirosul de fum şi să asist la un gen de eveniment care probabil peste alte câteva zeci de ani va fi istorie. Lumea vorbea într-un mod arhaic. Se folosesc încă cuvinte care nu prea le mai găseşti nici în dicţionare cu regionalisme:
  • Bârc/ţanc – nuia gradată pentru măsurat laptele în căldare.
  • Vârzob – suport pentru străcătoare la închegat.

Comments

comments

Leave a Reply

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37