Feneș-Plopu

Începutul de mai a fost călduros dar în a doua parte am avut parte de foarte multă instabilitate. E greu să programezi ture mai lungi în asemenea condiții și de multe ori se întâmplă să fentezi ploaia. Acest lucru s-a întâmplat și în scurta tură din Munții Țarcu cu plecare din Armeniș. În jurul prânzului era prognozată ploaie așa că am pornit de dimineață de unul singur către Armeniș.

Văile de la poalele Munților Țarcu dinspre culoarul Timișulul le-am tot colindat în anii trecuți. Chiar și aici am mai fost de vreo două ori, ultima dată anul trecut. A fost prima dată când am întâlnit un lup în sălbăticie fugărind o căprioară. A fost o întâlnire memorabilă.

Despre faptul că aici există un nucleu de resălbăticire cu zimbri nu cred că mai are rost să amintesc. Acum câteva săptămâni am aflat de o emisiune difuzată pe TVR3. Au fost prezentate 6 locuri din Europa în care sălbăticia nu a dispărut încă. Din România a fost prezentată povestea munților Țarcu. S-a vorbit de zimbrii și despre ursul care sperau să-l găsească aici. După 3 nopți la pândă au avut surpriza să filmeze dintr-un foișor un mistreț și un urs în același timp. Am fost suprins să văd ursul fugărit de mistreț atunci când încerca să se apropie de hrana la care ajunsese primul. Speram să nu mă întâlnesc cu vreun urs și eu pe acolo. Nu de alta dar nu cred că s-ar fi speriat la fel de tare de mine ca de mistreț.

N-am întâlnit nici urs și nici mistreț dar am văzut destule urme ale zimbrilor. Dar până să ajung la acele urme am avut parte de o baie de noroi. Nu prea se împacă nucleul de resălbăticire cu exploatările forestiere. Am văzut 2 mașini de lemne. Una a trecut goală în sus pe lângă mine iar cealaltă stătea încărcată să coboare. Noroiul e transformat de mașini într-un fel de mămăligă așa că vreo 15 kilometri am înaintat destul de greu.

Traversarea din această vale în valea paralelă către Plopu se face pentru o zonă împădurită acolo unde  există țarcul și zona de semi-libertate în care au fost aduși zimbrii. Se vedea că a plouat în ultimile zile. Pădurea era plină de viață, poienile erau pline de vegetație. Din păcate nu înaintez nici pe aici foarte rapid din cauza lemnelor căzute deși această bucată de potecă e ciclabilă. Ies din pădure și admir din nou toate aceste creste și văi superbe asupra cărora s-au adunat amenințător nori de ploaie. M-aș fi așteptat să dau de vreo turmă de oi dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

A urmat coborârea de câțiva kilometri până jos. Am zburat efectiv până în vale. E una din bucățile mele favorite din această zonă(pe lângă coborârea de pe Pleașa). Nu aveam decât să-i dau la vale pentru că deși nu există asfalt drumul e în stare bună iar lucrurile de acolo erau clare. Nu stau la povești pentru că era clar că urma să plouă așa că printre stropi trec din nou prin Feneș și ajung la mașină fix atunci când ploaia s-a așternut mai tare.

Total distance: 35.41 km
Max elevation: 944 m
Min elevation: 337 m
Total Time: 02:52:56
Download

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 931

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 31

From Search Results 205

Unique IPs 205

Last 30 minutes 0

Today 0

Yesterday 1