Cod portocaliu de schi

Cel mai mult îmi place la Domașnea rapiditatea cu care poți face tot felul de activități plecând fix din fața casei. Situațiile când e nevoie să fac asta nu sunt puține. Un cod galben de furtună după masa, ziua foarte scurtă din lunile de toamnă/iarnă sau pur și simplu o tură clasică de MTB într-unul din cele mai pitorești locuri din tot Banatul. În ultimii ani am început să cochetez cu schiul de tură iar variantele sunt suficiente și pentru acest gen de activitate.

La începutul săptămânii nu bănuiam că va urma ce va urma. Odată cu apropierea de week-end codul portocaliu devenea o certitudine așa că am prins începutul ninsorii în timp ce urcam gealul Domășnii. Avea să ningă pentru următoarele 48 de ore fără oprire. N-am văzut de multă vreme o așa zăpadă care urma să persiste pentru zile bune având în vedere prognonza temperaturilor. Devenea problematic să revin înapoi la Timișoara. Dar nu avea rost să mă gândesc la toate problemele în același timp când pot să le iau pe rând. 

Grosimea stratului de zăpadă creștea așa că perspectiva unei turei pe creastă sus devenea tot mai clară. Seven Summit-urile mele sunt cu foarte multe cicatrici așa că nu prea le-am menajat nici de această dată. Până la urmă le consider consumabile, ca un fel de cauciucuri la mașină. Probabil la următoarea vizită ce va urma în ianuarie la Sölden le voi schimba.

M-am încălzit repede așa că am trecut aproape fără să mă opresc peste Câmpu’ ăl Mare. Dacă în partea de jos stratul de zăpadă era mai mic și zăpada mai moale odată cu înălțimea a crescut și grosimea stratului de zăpadă dar s-a schimbat și consistența zăpezii. Deasupra de Cănicea am fost luat în primire de vânt. Condițiile erau destul de vitrege dar nu m-am oprit până sus. 

Pentru o bucată scurtă am trecut prin pădure. Acolo stratul de zăpadă era deja spre 40 de centimetri. Copacii trosneau în bătaia vântului. Când am ajuns pe platou am apucat să văd puțin din creasta Cernei într-un vând năprasnic cu transport de zăpadă. Creasta era dezgolită din cauza acesui fenomen. Țin o limbă de zăpadă până într-un punct mai ferit unde mă opresc să iau o gură de apă după cei vreo 800 de metri diferență de nivel, dau focile jos și mă pregătesc să cobor. Coborârea e frumoasă așa pe semiîntuneric. Mi-am calculat timpul în așa fel încât să nu mă prindă noaptea. Nu credeam că se mai poate întâmpla ceva pe coborâre. Nu-mi imaginam că mai există cineva care să umble pe câmp în asemenea condiții. Se pare că m-am înșelat. Am reușit să intru într-un grup de 7-8 câini care aparent păzeau o turmă de ori. Ce căutau pe întuneric și ce puteau să mănânce în asemenea condiții e greu de imaginat. Cert e că m-am trezit înconjurat de o grămadă de câini care au început să-mi de roată. Am dat schiurile jos și am luat una în mână. Cam incomod să te lupți prin zăpada mare, în clăpari(fie ei și Dynafit TLT6) cu câinii. Am sunat după ajutoare. În timp ce încercam să fiu atent fie la câini, fie la telefon, după vreo 10 minute de stat într-o râpă cu spini a apărut din negură și ciobanul.  Zicea că i s-o părut că aude ceva dar nu și-o imaginat că poate să umble cineva în asemenea condiții. 

Am început să cobor în timp ce râdeam de aventura mea cu zăpada și câinii. Era deja întuneric deabinelea. Domașnea se vedea frumos de sus de pe câmp. Această zăpadă a venit parcă un prea devreme și parcă pe neașteptate. A avut ceva organic în felul în care s-a manifestat. Sper ca sfârșitul de an să dea posibilitatea unei alte ieșiri pe schiuri de tură. Nu de alta dar la ce prețuri afișează la Muntele Mic pe noua părtie tare îmi e că acolo nu voi ajunge prea curând. Cu bani pe care i-aș da pe vreo 3-4 zile la Muntele Mic pot scoate banii de o nouă pereche pe care să le uzez pe unde am eu chef în următoarele 3-4 sezoane. Pare tot mai clar și pentru următorii 3-4 ani că pentru schiatul pe pârtie tot cantonamentul în Austria e soluția.

Total distance: 11.41 km
Max elevation: 1255 m
Min elevation: 427 m
Total Time: 03:42:06
Download

 

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37