Close 2XScars

Nu prea mai am răbdare să contemplu bicicleta chiar dacă ştiam încă de săptămâna trecută că zăpada persisită. Am pornit din Slatina Timiş pe asfalt până sus pe Semenic. N-am întâlnit pe nimeni în afara unei pisici sălbatice plictisite pe marginea drumului.

Sâmbăta înaintea Paştelui am reluat acelaşi traseu pentru că zăpada încă se vedea destul de mare în zona înaltă. Nu suficient de mare însă pentru schi de tură. Reuşesc să scot 58:30 până sus la totem din Slatina cu roţile de 2.3. 

Tulburător de liniște pe toată lungimea traseului până sus pe Semenic. M-aș fi așteptat să mai văd vreun drumeț fiind zi liberă dar totul era parcă părăsit în calea invadatorilor. Ajung pe Semenic doar pentru a constata că stratul de zăpadă acolo unde era viscolit nu s-a micșorat foarte mult.

Tura din ziua anterioară nu mi-a satisfăcut pofta de MTB așa că duminică imediat după prânz sar în izmenele de bicicletă și pornesc în cealaltă parte a Semenicului, în zona Pârvova. Dacă pe la Brebu/Gărâna speram să mai dau de cineva aici era clar că n-o să dau de nimeni. Tăietorii de lemne sunt potoliți în aceste zile libere așa că mă așteptam să dau de vreo sălbăticiune. 

Mi-am propus să urc până în punctul în care voi da de zăpadă. Urcarea e lină a început dar devine mai abruptă spre final. Vântul călduț din ultimile zile a zvântat drumul așa că nici urmă de noroi în prima parte a traseului. Dau de noroi acolo unde drumul se bifurcă spre stânga către Flămânda. În teorie acest drum duce în valea următoare acolo unde se întâlnște cu Nera. Practic nu știu dacă varianta e abordabilă cu bicicleta dar cu siguranță că voi afla acest lucru cât de curând. Tot aici dau și peste primele urme de mistreț în noroiul format în urma exploatării.

Cotesc spre dreapta unde panta se mai asprește un pic. Atmosfera devine destul de palpitantă atunci când aud în ogașul din partea dreaptă a urcării niște sunete ciudate. Mă opresc, mă uit dar nu văd nimic. Valea era pera adâncă și prea sălbatică pentru a mai putea vedea ceva. Animalul respectiv s-a furișat și a dispărut. Urmele de mistreț sunt din ce în ce mai multe în timp ce înaintam. Nu mă opresc din urcat decât în momentul în care dau de zăpadă troienită peste drum. Eram deja în punctul în care mi-am propus să ajung. Legătura cu Semenicul e clară iar cei câteva sute de metri lipsă față de poteca care coboară din zona Nergănița Mare/Nergănița Mică sunt abordabili în coborâre. Dacă aici la aproximativ 1000 de metri altitudine era zăpadă îmi era foarte clar că mai sus zăpada era și mai mare în special în zonele ferite de soare.

Din păcate în această zonă s-a tăiat și se taie extrem de mult lemn. Dovadă stau buștenii lăsați pe marginea drumului dar și cele câteva vagoane sau utilaje care încă se află în zonă pe marginea drumului. 

Atunci când merg singur nu prea îmi arde de prea multe pauze sau poze. Prefer să-mi țin mintea ocupată cu efortul și să nu mă gândesc la haita de lupi(sau la ursoaica cu pui) pe care aș putea să o întâlnesc. Scenariul ar fi fost clar dacă m-aș fi lovit de o asemenea situație la urcare. Situația s-ar fi complicat în schimb la coborâre. Trag de două ori aer în piept și în cea mai mare viteză din punctul în care zăpada persista pe drum îi dau la vale. Iar 29-le se întinde bine de tot la vale. Pe nesimțite mă trezesc înapoi în sat. Papucii erau plini de noroi și praf, la fel și restul echipamentului. O tură în care lipsește noroiul și praful înseamnă că n-a fost o tură cum trebuie de MTB. Cred că pot declara sezonul început iar Semenicul și ale lui poteci/pădurui/poieni mă atrage ca un magnet parcă tot mai mult.

Total distance: 41.84 km
Max elevation: 1030 m
Min elevation: 378 m
Total Time: 02:54:52
Download

 

Comments

comments

Traffic at a Glance

Pageviews 501

Days in Range 30

Average Daily Pageviews 17

From Search Results 176

Unique IPs 178

Last 30 minutes 0

Today 10

Yesterday 37